Vergeet-me-nietjes

 ‘Vergeet me nietjes’ is op 20 december 2016 verschenen
EN INTUSSEN UITVERKOCHT 

Ik heb de informatie over deze bundel (hoewel niet meer actueel) toch maar op mijn website laten staan voorlopig

Hugo Borst noemt de gedichten van mijn  bundel ‘Vergeet-me-nietjes’: ‘Ontroerend goed’. Prof.dr. Hans Becker heeft het voorwoord geschreven. Ignar Rip (http://www.AlzheimerMuziekGeluk.nl) schreef het nawoord

Op deze pagina lees je meer over mijn  gedichtenbundel ‘Vergeet-me-nietjes’, die ik op 20 december 2016 gepresenteerd heb in ‘t Manneke  (Berkel en Rodenrijs). De gedichtenbundel bevat poëzie over de ouderen, c.q. verpleeghuiszorg.

Ik heb een crowdfunding gehouden die liep van 24 augustus t.m. 14 oktober 2016. Ik vroeg een streefbedrag van € 4000,- en het is ruim € 4.600,- geworden. Een geweldig resultaat, waardoor ‘Vergeet-me-nietjes’ kon verschijnen.

‘Vergeet-me-nietjes’ is een hele mooie gedichtenbundel, al zeg ik het zelf.  Ongeveer 70 gedichten met evenveel prachtige foto’s van Alain Ulmer (http://www.ulmer.nl) over ‘de zorg’ op ruim 150 bladzijden. Ik ben er heel trots op. De bundel is uitgegeven bij deKeyzervanAken, heeft een hardcover en is gedrukt en gebonden afgeleverd. Bert Post heeft het correctiewerk gedaan. De bedoeling is om zoveel mogelijk vrijwilligers, personeelsleden en/of mantelzorgers, die actief zijn in een verpleeghuis te bereiken.

Op 20 december 2016 werden de eerste exemplaren van ‘Vergeet-me-nietjes’ tijdens een feestelijke release overhandigd aan de wethouder Ankie van Tatenhove uit Lansingerland en aan de oud-directeur van Humanitas Rotterdam prof.dr. Hans Becker. Alle donateurs waren uitgenodigd.  De media hebben in de regio ruimschoots aandacht geschonken aan de ‘Vergeet-me-nietjes’. Ik stond meerdere keren in de Heraut (regiokrant in Lansingerland) en in het Algemeen Dagblad van regio Den Haag/Zoetermeer. Met dank aan Stan Hill (in zijn programma ‘Kunstwerk), Helma Bianchi (cameravrouw), Trees Borkus (de Heraut) en Natascha Frensch van het Algemeen Dagblad. Dank zij het ZEIL-fonds in Lansingerland, de vrienden van Humanitas en van de buitenlandse werknemers heb ik samen met de particuliere donaties het streefbedrag ruim gehaald.

banner

Op mijn verjaardag (10 december) werd ik tijdens een gezellig etentje met Els, de kinderen en kleinkinderen verrast met een heel origineel cadeau: Een banner van de ‘Vergeet-me-nietjes bundel’. Ik vind hem prachtig en ik zal hem hopelijk regelmatig gaan gebruiken bij presentaties en/of verkoop van mijn gedichtenbundel.

Mijn  updates van de crowdfunding zijn nog te lezen op

https://www.voordekunst.nl/projecten/4882#Updates.

Onder de categorie ‘gedichten’  op deze site staat onder de subcategorie ‘zorg’ een aantal gedichten die in de bundel ‘Vergeet-me-nietjes’ staan (de foto’s van Alain Ulmer zijn daar niet toegevoegd)

‘Vergeet-me-nietjes’

img_9291

Mensen die in een verpleeghuis wonen worden geconfronteerd met levensvragen en vragen over zingeving. En dat overkomt niet alleen de mensen zelf, maar ook de daarbij betrokken mensen in hun naaste omgeving, zoals familie, vrienden, personeel en vrijwilligers van de instelling waar de mensen wonen die langdurige verpleeghuiszorg behoeven. Antwoorden op de levensvragen zijn moeilijk of helemaal niet te vinden. Bij bijvoorbeeld dementie is vaak sprake van een ontluisterend proces waarbij emoties als angst, boosheid, ontkenning, maar ook acceptatie en berusting een rol spelen. Ik heb vele jaren in een psychogeriatrisch verpleeghuis gewerkt en ik heb gemerkt dat demente mensen bij de juiste benadering en begeleiding ondanks alles nog lang van veel dingen in het leven kunnen genieten. De traan van de situatie sluit de lach van de mensen in het verpleeghuis en ons immers niet uit. In het proces van vragen over zingeving speelt het geloof en de geloofsbeleving vaak een belangrijke rol. Ik schreef een aantal gedichten over dit onderwerp en ik ga ze samen brengen in de gedichtenbundel ‘Vergeet-me-nietjes’. De gedichten hebben soms een spiritueel karakter en zijn voor een ieder die met het verpleeghuis en met name met dementie te maken heeft herkenbaar en toegankelijk. Er is in de gedichten ruimte voor twijfel en onmacht, maar ook voor vertrouwen, troost en bemoediging.

Maak van twijfelen vertrouwen
van je woede tederheid,
van ontkenning acceptatie
in een ongelijke strijd.
Maak van angsten de berusting
van verdriet de dankbaarheid.
Maak je tranen tot een glimlach
in een nog beperkte tijd.

voorbeeld

 Voorbeeldfoto van Alain Ulmer

vergeetmeniet

Hieronder nog wat sfeerfoto’s van de presentatie van 20 december 2016

naamloos-gescand-62

Overhandiging van het eerste exemplaar aan Ankie van Tatenhove en prof Hans Becker

naamloos-gescand-56

Anita Stevens zingt ‘Moeder’

Een gedicht uit de gedichtenbundel heeft de titel  ‘moeder’. Het gedicht is ook op deze website onder de categorie ‘zorg’ te lezen en te beluisteren. Dat gedicht was een liedje van de cabaretgroep ‘De Eigen Bijdrage’ waarvan ik vele jaren deel uitmaakte. Ook hierover kun je lezen onder de categorie ‘hoe het begon’. In dat lied speelt Coen piano, Frans gitaar en Ariëtte zingt het. Het staat ook op onze cd ‘Disisus’. Coen, Frans en Ariëtte  zijn de 3 overleden leden van onze 8 mensen tellende hechte vriendengroep. Tijdens de presentatie zong Anita Stevens (afgestudeerd artieste aan de Paul van Vliet Academie) dit lied en dat was een mooi kippenvelmoment.

naamloos-gescand-94Ignar Rip, bekend van http://www.MuziekGeluk.nl heeft het nawoord geschreven in mijn gedichtenbundel en sloot het officiële gedeelte van de presentatie af.

vergeetmeniet

Onderstaand artikel stond op 28 december 2016 in de Heraut (regionale krant van Lansingerland)

Hans Cieremans presenteert gedichtenbundel ‘Vergeet-me-nietjes

Hans Cieremans presenteert gedichtenbundel ‘Vergeet mij nietjes’
Lansingerland – Na een lange en zorgvuldige voorbereiding was het dinsdag 20 december zover; ietwat nerveus – zoals hij zelf toegaf – heette Hans Cieremans zijn gasten welkom in de grote zaal van t Manneke waar hij zijn gedichtenbundel zou gaan presenteren. De bundel ‘Vergeet mij nietjes’, met daarin 70 gedichten over de ouderenzorg, is bedoeld voor iedereen die met ouderenzorg te maken heeft.
Trees Borkus-Henskens

De onderwerpen die in de bundel worden aangekaart zijn onder andere afhankelijkheid, eenzaamheid, angst, geloof, humor en dankbaarheid. Alles in het kader van de gevolgen van het ouder worden in alle facetten.
De bijeenkomst begon met een videopresentatie waarin Hans vertelde over de bundel. Zelf werkte hij jaren in De Rustenburg en vervolgens als docent aan de opleiding Maatschappelijke Zorg. Zijn betrokkenheid in de zorg combineert hij nu met zijn passie voor gedichten schrijven.
“In tegenstelling tot de vele negatieve berichten over de ouderenzorg blijken veel bewoners in verpleeghuizen en hun familie tevreden met de geboden zorg. De overheid reorganiseert echter in de ouderenzorg zonder naar de gevolgen te kijken. Bovendien groeit het aantal ouderen de komende jaren explosief. Met deze bundel wil ik meer aandacht vragen voor de ouderenzorg; er gebeuren heel veel goede en mooie dingen in deze sector,” aldus Hans Cieremans.

 

heraut-presentatie1

v.l.n.r. Alain Ulmer (fotograaf), ik zelf, Ankie van Tatennhove (wethouder) en prof.dr. Hans Becker (oud-directeur Humanitas)

gedichten

In de jaren dat Hans in De Rustenburg werkte maakte hij tevens deel uit van een cabaret waar hij teksten voor schreef. In de jaren die volgden bleef hij gedichten schrijven. Daar ging hij vervolgens mee naar uitgever deKeyzervanAken in Rotterdam die er meteen enthousiast over was. Vervolgens werden schitterende foto’s van Alain Ulmer bij de gedichten gevoegd, maar daarmee lag de bundel nog niet bij de boekhandel. Hans startte een crowdfunding en in korte tijd had hij de benodigde gelden bijeen om de bundel uit te kunnen geven.
Tijdens de presentatie van de bundel zong Anita Stevens een prachtig lied ‘moeder’ uit de cabaretperiode van Hans, waarna het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Hans Becker (voormalig directeur van Humanitas Rotterdam waar Hans Cieremans actief is als vrijwillige ‘Cliënt Vertrouwens Persoon’) die het voorwoord schreef en aan wethouder Ankie van Tatenhove.

 

Uit het voorwoord van Professor H.M. Becker (oud-directeur van Humanitas Rotterdam)

In tegenstelling tot de gangbare aanpak in de gezondheidszorg, medisch/hygiënisch en financieel gericht, wordt in deze gedichtenbundel van Hans Cieremans voorzien in een geheel andere behoefte: psychisch/emotioneel.
Hans Cieremans weet als geen ander waar de ouder wordende mens, met al zijn groeiende handicaps en toenemend eenzaamheid, behoefte aan heeft: gevoelens delen met de medemens.
De mooie, gevoelige gedichten zullen mensen zeker ontroeren.
Hulde aan Hans Cieremans

Recensie van Seniorplaza.nl (http://www.seniorplaza.nl/Boeken)

Titel: Vergeet-me-nietjes
Schrijver: Hans Cieremans
Uitgeverij: deKeyzervanAken
ISBN: 978-90-823-7515-2
Hans Cieremans schreef tal van gedichten over bijvoorbeeld ouderdom, vergeetachtigheid en ouderenzorg. In de gedichtenbundel vergeet-me-nietjes komen ze samen. Prachtige foto’s van Alain Ulmer illustreren de gedichten.

‘Ontroerend goed!’ zegt Hugo Borst over de gedichtenbundel. En dat is het! Over moeilijke onderwerpen als afhankelijkheid, angst en eenzaamheid schrijft Hans Cieremans ontroerende gedichten. Als ervaringsdeskundige in de ouderenzorg weet hij als geen ander tegen welke problemen ouderen aanlopen en waar mantelzorgers mee worstelen.

Waar het ene gedicht een sombere toon heeft over een Alzheimerpatient, daar klinkt in het andere gedicht een hoopvolle boodschap door over liefde en mooie herinneringen. Hans Cieremans schrijft positief en negatief. Zo beschrijft hij hoe ouderen in verpleeghuizen nare ervaringen hebben, bijvoorbeeld omdat ze niet weg kunnen, en hoe naasten te weinig tijd hebben of maken. Maar ook vreugdevolle momenten in het verpleeghuis komen aan bod, zoals de wekelijkse bingo en gedichten over dankbaarheid, troost en geloof.

Al met al een gedichtenbundel met zo’n 70 gedichten die de moeite van het lezen zeker waard zijn! Niet alleen voor zorgmedewerkers, ouderen zelf en mantelzorgers, maar voor iedereen die het proces van ‘ouder worden’ van nabij meemaakt.

Koop dit boek: rechtstreeks bij de auteur per e-mail voor € 11,00 (en eventueel      € 4,25 verzendkosten) of via de boekhandel voor € 17,95.

Recensie van Nederlandse Bibliotheken Dienst

biblion logoDe (rijmende) gedichten beschrijven ‘de mist in het hoofd’, de ontluistering en de machteloosheid van omstanders. Toch is deze bundel geen tranendal. Hans Cieremans toont veel momenten van geluk, zoete herinneringen en hoe mensen toch menswaardig oud kunnen worden. Deze balans heeft de auteur vanuit zijn professionele ervaring uitstekend weten aan te brengen. Ook in de zwart-wit foto’s, die nu eens hartverscheurend en dan weer aangrijpend hoopgevend zijn. Deze dichtbundel geeft een genuanceerde blik op ouderdom en dementie. Met het toenemen van het aantal ouderen nuttig om kennis van te nemen. Geschikt voor wie zelf ouder wordt en voor familieleden en verzorgenden van dementerende ouderen. Het boek roept associatie op met ‘Ma’, het boek dat Hugo Borst in 2015 publiceerde over zijn dementerende moeder. Deze journalist en sportverslaggever dwong bij het kabinet verbeteringen af in de ouderenzorg. Over de hier besproken dichtbundel zei Borst: ‘Ontroerend goed!’

Recensent: Louis Smit

Bestelnummer: 2017042807

Met vriendelijke groet,
NDB Biblion
Afd, Redactie Media Aanbod

vergeetmenietGedicht uit ‘Vergeet me nietjes’ dat geplaatst in MAX-magazine van 6 april 2017

samen max

========================================

Reactie vanuit een zorginstelling ergens in Nederland op mijn gedichtenbundels.

Geachte heer Cieremans,
Wat bijzonder dat u ons ‘huisblad’ heeft gelezen en hartelijk dank dat u zo aardig hierop reageert dat wij uw gedicht ‘Samen’ hierin hebben opgenomen (met vermelding van de dichtbundel waarin het staat).
Onze medewerkers merken dat de ouderen dit mooie gedichten vinden, vandaar dat wij het erin gezet hebben.
Van de dichtbundels hebben wij 20 stuks aangeschaft en verspreid over onze locaties, waar ze met plezier ingekeken of voorgelezen worden door onze ouderen, de medewerkers, mantelzorgers, bezoekers en vrijwilligers. De aansprekende gedichten kunnen troost, afleiding en een glimlach bieden en natuurlijk herkenning. Kortom, heel waardevol voor ons als zorgorganisatie.

=======================================

Reactie van iemand die de ‘Vergeet me nietjes’ heeft besteld

Hans,
Vandaag ontdekte ik je boek bij mijn zus. Ik was direct onder de indruk van de gedichten in combinatie met de prachtige foto’s.
Heel graag wil ik het in mijn eigen boekkast hebben staan om vaak te lezen, te verwonderen en te verbazen. Om geraakt te worden en getroost te worden. 
Ik bestel dus graag 1 ex. 
Hans,

Het ouderenberaad Leiden heeft het initiatief genomen om in gesprek te gaan met ouderen, partners in de regio vanuit de zorgverleners, wetenschap, politiek etc. over de staat van de ouderenzorg in de stad, wat de uitdagingen zijn met ook het oog op de gemeenteraadsverkiezingen en hoe de ouderen-participatie beter ingezet kan worden om zo de zorg te verbeteren.

Het zou wat ons betreft heel mooi zijn als u het gesprek wil afsluiten met een gedicht. Wij doen dat vaker en dat geeft vaak net weer een andere dynamiek en inzichten.