Gedichten ‘Samen leven’ en ‘Mag ik dan bij jou'(dementie) zijn duizenden keren ‘geliket’ en gedeeld op Facebook

Na de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 plaatste ik het gedicht ‘Samen leven’ uit de bundel schelpjes op Facebook. Het gedicht ging viraal met duizenden ‘likes’ en werd ook duizenden keren gedeeld. Maar elke keer opnieuw gebeurt er iets in de wereld, waardoor het gedicht weer actueel is en dat zal voorlopig wel zo blijven.

Als ik ‘God’ zeg, zeg jij ‘Allah’,
ik zeg ‘kerk’, jij ‘moskee’.
Ik eet ‘kerstkrans’, jij ‘baklava’,
jouw ‘imam’, mijn ‘dominee’.

Ik zeg ‘Jezus’, jij ‘Mohammed’,
ik lees ‘Bijbel’, jij ‘Koran’
Mijn kind ‘Jan’ heet bij jou ‘Achmed’.
‘vasten’ noem jij ‘ramadan’.

‘Schriftlezing’ heet ‘reciteren’.
Ik kook ‘westers’, jij ‘halal’.
‘Suikerfeest’ of ‘kerstfeestsferen’,
jij ‘kebab’, ik ‘bitterbal’.

Laat verschillen ons niet scheiden,
maar zoek wat ons samen bindt.
Zoek de God die ons wil leiden,
die verschillen overwint.
_________________________________________________________

Mag ik dan bij jou (Dementie-versie)

Als het mistig wordt
en als ik dan ga dwalen.
Mag ik dan bij jou?
Als ik eenzaam ben
en ik niet word begrepen.
Mag ik dan bij jou?
Als ik verdrietig word
en niemand weet een reden.
Mag ik dan bij jou?
Als ik onrustig ben,
omdat ik alles kwijt ben.
Mag ik dan bij jou?

Mag ik dan bij je schuilen,
als ik het niet meer weet.
En ook als ik moet huilen
als ik je naam vergeet.
Want als ik bij jou mag,
als jij mijn angsten sust
en mij je aandacht geeft,
dan kom ik weer tot rust.

Als de tijd verdwijnt
en ik me niets herinner.
Mag ik dan bij jou?
Als ik niet zeggen kan,
wat ik wou vertellen.
Mag ik dan bij jou?
Als de mist optrekt,
omdat het einde nadert.
Mag ik dan bij jou?
Als ik jouw liefde voel
en ik voel me veilig.
Mag ik dan bij jou?

Mag ik dan bij je schuilen,
als ik het niet meer weet.
En ook als ik moet huilen
als ik je naam vergeet.
Want als ik bij jou mag,
als jij mijn angsten sust
en mij aandacht geeft,
dan kom ik weer tot rust.

Als het einde komt
en als ik dan bang ben
Mag ik dan bij jou?
Als het einde komt,
wil jij dan niet vergeten:
Ik hield heel veel van jou!

https://www.hanscieremans.nl/2018/07/25/dementie-mag-ik-dan-bij-jou/

En nog een bijzondere reactie uit Suriname

Geachte heer Cieremans,

Wij zijn een christelijk schoolbestuur in Suriname verantwoordelijk voor 66 scholen in geheel het land. Thans zijn wij bezig met het ontwikkelen van lesmateriaal voor een nieuw te introduceren vak Levensbeschouwelijke Vorming voor onze LBO en Mulo scholen.

Wij zouden graag uw gedicht ‘Als ik zeg God, zeg jij Allah’ (samen leven) in het lesboek voor de 1e klas leerlingen willen gebruiken. Hierbij vragen wij u toestemming waarbij wij uiteraard aan bronvermelding zullen doen uw gedicht voor onze leerlingen te mogen gebruiken in het lesboek voor het vak Levensbeschouwelijke Vorming. Wij rekenen op een positieve reactie uwerzijds en zijn gaarne bereid eventuele vragen te beantwoorden.

Wij danken u bij voorbaat voor uw medewerking