Gedicht ‘Samen leven’ is duizenden keren ‘geliket’ en gedeeld op Facebook

Na de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 plaatste ik het gedicht ‘Samen leven’ uit de bundel schelpjes op Facebook. Het gedicht ging viraal met duizenden ‘likes’ en werd ook duizenden keren gedeeld. Maar elke keer opnieuw gebeurt er iets in de wereld, waardoor het gedicht weer actueel is en dat zal voorlopig wel zo blijven. Jammer dat president Trump geen Nederlands kan lezen. Zie o.a. onderstaande link

https://www.facebook.com/179764902072080/photos/a.396804383701463.82721.179764902072080/884442364937660/?type=3&theater

Als ik ‘God’ zeg, zeg jij ‘Allah’,
ik zeg ‘kerk’, jij ‘moskee’.
Ik eet ‘kerstkrans’, jij ‘baklava’,
jouw ‘imam’, mijn ‘dominee’.

Ik zeg ‘Jezus’, jij ‘Mohammed’,
ik lees ‘Bijbel’, jij ‘Koran’
Mijn kind ‘Jan’ heet bij jou ‘Achmed’.
‘vasten’ noem jij ‘ramadan’.

‘Schriftlezing’ heet ‘reciteren’.
Ik kook ‘westers’, jij ‘halal’.
‘Suikerfeest’ of ‘kerstfeestsferen’,
jij ‘kebab’, ik ‘bitterbal’.

Laat verschillen ons niet scheiden,
maar zoek wat ons samen bindt.
Zoek de God die ons wil leiden,
die verschillen overwint.
________________________________________________________________________

En nog een bijzondere reactie uit Suriname

Geachte heer Cieremans,

Wij zijn een christelijk schoolbestuur in Suriname verantwoordelijk voor 66 scholen in geheel het land. Thans zijn wij bezig met het ontwikkelen van lesmateriaal voor een nieuw te introduceren vak Levensbeschouwelijke Vorming voor onze LBO en Mulo scholen.

Wij zouden graag uw gedicht ‘Als ik zeg God, zeg jij Allah’ in het lesboek voor de 1e klas leerlingen willen gebruiken. Hierbij vragen wij u toestemming waarbij wij uiteraard aan bronvermelding zullen doen uw gedicht voor onze leerlingen te mogen gebruiken in het lesboek voor het vak Levensbeschouwelijke Vorming. Wij rekenen op een positieve reactie uwerzijds en zijn gaarne bereid eventuele vragen te beantwoorden.

Wij danken u bij voorbaat voor uw medewerking